Nysgjerrighet avler kunnskap
Hvorfor bygger konsernsjefen i Webstep, Save Asmervik og seniorutvikler Thomas Nesser en elektronisk Nixie-klokke? Svaret ligger mellom loddebolter, nixierør og katoder. Det handler om å stimulere nysgjerrigheten – for å tilegne seg ny kunnskap. Og om vennskap.
– Jeg er gammel hardware-ingeniør, så når jeg begynte i Webstep Trondheim for ti år siden måtte jeg selvfølgelig starte et miljø for maskinvare. Jeg gikk litt lei av all skrytinga fra software-folka, og fikk bygget en lab på kontoret. Hardware er vel så rått, sier Save og ler.
Thomas Nesser er en ekte Webstep-veteran. Han ble ansatt samme år som Webstep Trondheim ble etablert (2006), og jobber til daglig som IT-konsulent og utvikler.
– Labben i Trondheim ble en skikkelig sandkasse hvor alt var lov. Som softwareutvikler får du masse ut av å også ha en fot i hardware-verden. Gjennom lab-arbeid så jeg plutselig på software-verden med nye øyne. Det er fantastisk, sier en entusiastisk Thomas.
Hvorfor Nixie-klokke?
Forslag til utsmykning av kontorlokalene i Trondheim kommer inn jevnlig. Det verdsettes og har stor verdi.
– “Kurering av kontoret” er en viktig greie i Trondheim. Det er viktig fordi kontoret skal representere oss, våre verdier og tiden vi lever i. Nixie-klokka kom inn som et forslag rett og slett fordi den passet perfekt inn i vårt kontorinteriør, forteller Save.
Hans Jørgen Grimstad står bak designet av klokka. Han lever og ånder for denne typen prosjekter.
– Byggesettet vi kjøpte av Hans Jørgen består av komponenter, software og bruksanvisning. Vi har sett nummer tre, og det finnes bare seks totalt, utdyper en stolt Thomas, som overbeviste Save om at Webstep måtte slå til raskt.
– Sjekk ut Hans Jørgen på YouTube. Han er et geni, sier Save.
Nixie-klokka er basert på radiorør-teknologi. Istedenfor vanlig glødetråd har man utformet glødetråden i form av et sett med tall. Dette gjør at man kan veksle mellom hvilket tall som lyser opp, og dermed for eksempel utvikle en klokke.
Spenning på lab’en
Det var lenge siden både Save og Thomas hadde holdt i en loddebolt, så terskelen var høy for å komme i gang med prosjektet. Når de først kom i gang fikk de likevel overraskende god flyt i arbeidet med de 400 loddepunktene.
– Prosessen krever både tålmodighet og øye for detaljer. Hvis vi gjør feil og setter på spenning, da smeller det. Vi fikk hele tiden beskjed om å passe ekstra godt på, forteller Save.
En lang skjøteledning ble lagt frem til labben når de for første gang skulle sette på strømmen. Dette var et sikkerhetstiltak i tilfelle det skulle smelle.
– I det vi skrudde på strømmen skjedde det selvfølgelig ingenting. Etter feilsøking fikk vi rettet opp i både hardware og software, men vi fikk fortsatt ikke start på klokka, sier Thomas.
Gammel teknologi – ny innsikt.
– Vi måtte til slutt krype til korset og ringe designeren selv. Det viste seg at spennings-regulatoren stod på 30 volt, mens den egentlig skulle stått på 180 volt. Det var alt som skulle til. Klokka var i gang, fortsetter Thomas.
Teknologi med historie
Radiorør-teknologien har røtter langt tilbake i tid og har vært viktig for å løse store utfordringer. Det gir ekstra motivasjon for sette seg inn i den.
– Teknologien med Nixierør var avgjørende for månelandingen, forteller Save. Å få mulighet til å jobbe med denne teknologien gir meg litt gåsehud. Jeg er nok fortsatt litt nerdete, sier Save, som allerede gleder seg til neste prosjekt: nytt cover til klokka.
– Når vi støper nytt cover i epoxy kommer klokka til å få en skikkelig kul industri-look. Dette medfører også at vi går bort i fra brukermanualen og klokka vil bli helt unik. Det er ekstra moro, innrømmer Thomas.
Lidenskap for teknologi
Trondheim er Norges teknologihovedstad, og her finner vi etablerte selskaper som Nordic Semiconductor, Arm, Q-Free og Atmel. – Det forplikter, mener Save.
– Smarttelefonen er full av komponenter designet i Trondheim, det er det mange som ikke vet. Det er kanskje derfor vi i Webstep føler på et ekstra ansvar for stadig å utvikle oss. Vi ønsker å gjøre en forskjell for kundene våre. Da er nysgjerrighet viktig. Den er som veken i kunnskapens lys, sier en inspirert Save når han siterer den amerikanske forfatteren William Arthur Ward.
Hos Webstep i Trondheim opplever de at dyktige medarbeidere med stor lidenskap for software, blir overraskende fort interessert i hardware også.
– I Webstep prøver vi alltid å trigge nysgjerrigheten, den indre flammen som gir deg lyst til å lære deg nye ting. Her på labben blir ting fort veldig lekent, og det er ofte et friskt pust for software-utviklere som er vant til tradisjonelle sertifiseringskurs, sier Save.
– Lab-muligheten har gjort meg til en bedre softwareutvikler, avslutter Thomas, som nå også kan smykke seg med tittelen «klokkebygger».