Tech-sommerskole på Rebel
Skolen er slutt og sommeren er her. Ferietid. Og tid for aktivitet og læring for tusenvis av barn på den årlige sommerskolen til Oslo kommune. Noen av dem har kommet til Webstep på Rebel i Oslo.
For første gang trekkes teknologinæringslivet aktivt med i gjennomføringen av sommerskolen. Rebel, teknologenes nye kraftsenter i hovedstaden, har gått sammen med ledende bedrifter som Webstep, Cisco, Shortcut, Squeed, Easee, Crosspoint Labs, Kodesentralen og Fursetgruppen, som alle bidrar med kompetanse og ressurser for skape en fremtidsrettet sommerskole.
Populært tilbud
Pågangen for å få plass var overveldende. Det er et godt signal for en bransje som sliter med å finne nok ressurser til alle IT-prosjektene som skal leveres fremover.
– Tech-sommerskolen på Rebel gir oss en mulighet til å inspirere ungdom til å jobbe med teknologi. Det er viktig for å sikre fremtidig kompetansetilgang for IT-bransjen, sier direktør for Webstep Oslo, Anders Høibakk.
Totalt 30 elever fikk tilbud om sommerskole på Rebel. De kunne bruke en hel uke på programmering av robotbiler og sette seg inn i ny teknologi, sensorer og micro:bit. Fire av ungdommene i gruppen har blitt til Team Webstep.
Ulik bakgrunn – felles hobby
Andreas, Jakob, Nikolai og Zaid kommer alle fra forskjellige skoler i Oslo, men har en sterk felles interesse: programmering.
Ungdommene har allerede erfaring med koding i språk som C#, Unity, PHP, Python og web development. Noen har også syslet med med bygging av roboter og kunstig intelligens. Ingen tvil om at det var en kompetent og motivert gjeng som endte opp i Team Webstep.
Ungdom med fremtidstro
Zaid Alhalabi (15) valgte sommerskolen for å komme tettere på tech-miljøet i Oslo. Han ønsket å bli kjent med noen av teknologene og lære av disse.
– Jeg ble overrasket over hvor ryddig og pent det var hos Webstep, sier Zaid, som allerede har bestemt seg for å jobbe med cyber security for kompetansehuset. – Fremtiden er digital, og den kan ikke utvikles uten beskyttelse, slår han fast.
Andreas Nyland (14) på sin side hadde blandet erfaring med tech-sommerskoler, men er positivt overrasket over at IT-bransjen er direkte involvert på Rebel.
– Jeg vil bli spillutvikler, og da trenger jeg praktisk erfaring. Sommerskolen gir meg en mulighet til å jobbe med noe jeg trives med, sier Andreas.
Nikolai Waage-Skomedal (15), retter på capsen, og er tydelig imponert over både kontorfasiliteter og supportapparatet hos Webstep.
– Det blir lettere å forstå verden når du har IT-kompetanse, mener Nikolai, som også tror IT-bransjen har en annen stor fordel: du kan jobbe fra hvor som helst.
Og akkurat det ble grundig bevist gjennom sommerskole-uken.
Overtid i skyen
Kort tid etter at Team Webstep var på plass, ble det klart at tiden ikke ville strekke til om de skulle utmerke seg i konkurransen. De måtte jobbe overtid – hjemmefra.
På Discord lagde de en egen gruppechat for å fortsette arbeidet med prosjektet. Dagen etter kunne de stolt slå fast at de hadde kommet et stort steg videre med kodingen, takket være effektiv digital samhandling i skyen.
– Dette er prototypen på fremtidens Websteppere, sier Anders Høibakk. – Med solid kompetanse og en sterk vilje til å dele og lære av hverandre skaper de nye løsninger. Akkurat slik vi jobber med våre kunder. Og jammen ser det ut til at de har det gøy også. Det er det viktigste, avslutter en mektig imponert direktør.