Hopp til innhold
Tjeneste, prosjekt, navn...

Kontakt oss

Hvorfor skal du inkludere ELMO i ditt team?

Du kjenner deg sannsynligvis igjen i dette scenarioet: Du sitter i et møte med teamet ditt, og møtelederen har satt opp en agenda og formål med møtet. Diskusjonene beveger seg lenger unna agendapunktet som faktisk skal diskuteres, og du merker at din interesse for den avsporede diskusjonen forsvinner gradvis samtidig som tankene dine går over til andre temaer.

 

Hva kan du gjøre for å pense diskusjonen i møtet tilbake til ønsket spor igjen?

La meg introdusere ELMO! Elmo kjenner du kanskje som den røde figuren fra Sesame Street, og han kan også inkluderes i møter – både fysiske møter, digitale møter eller hybride møter. ELMO i denne sammenhengen står for: Enough, Let’s Move On. 

Når diskusjonen har beveget seg for langt utenfor agendapunktet kan du løfte opp ELMO, og den personen som snakker da, kan fullføre sitt innlegg/synspunkt før fokuset skifter tilbake til møteagendaen. Som fysisk tegn for ELMO kan du benytte en fysisk Elmo-bamse, bilde av Elmo eller ved å løfte en hånd fysisk. I Microsoft Teams har du også mulighet til å benytte Elmo-GIF, som du kan legge til møtechatten. Dette forutsetter selvsagt at alle møtedeltakere følger med på møtechatten i Teams uavhengig om møtet er fysisk, digitalt eller hybrid.

Hvordan bruke ELMO i møter?

Introduser bruken av ELMO helt i starten av møtet, og avklar med møtedeltakerne om de er enige i bruken av ELMO. Den som er møteleder bør ha en fysisk ELMO tilgjengelig som du kan løfte opp underveis i møtet. Andre i møtet kan også bruke ELMO-signalet dere blir enige om. Bruken av ELMO egner seg best i team hvor personene kjenner hverandre godt, og at teamet har høy grad av psykologisk trygghet overfor hverandre. ELMO egner seg mindre bra til formelle møter som f.eks. styringsgruppemøter.

Jeg innførte bruk av ELMO i et produktteam hvor vi var opptil 12 personer, hvor også leverandøren deltok på en del møter. Som Scrum Master erfarte jeg at det ble mange digresjoner og diskusjoner som var utenfor oppsatt agenda for møtet, og jeg innførte dermed ELMO i produktteamet. I begynnelsen var det mest jeg som benyttet ELMO som møteleder, og etterhvert begynte de andre i teamet også å løfte ELMO i møtene. Etter hvert som tiden gikk, ble ELMO sjeldnere og sjeldnere benyttet, siden det ble færre avsporinger fra agendapunktet når møtedeltakerne selv ble bevisste på å holde seg til planlagt agenda. Leverandøren ble også inspirert til å introdusere ELMO internt hos seg, noe jeg selvsagt synes er gøy!

Oppsummert bidro innføring av ELMO til at teamet ble bedre på å holde fokus på planlagt agenda i møter.

Av Mona Tran – Seniorkonsulent i Webstep Oslo 

Relatert / Kontaktpersoner